Voorwaarden voor erkenning van je handicap (Makkelijk te lezen)

Laatst bijgewerkt: 8/07/2023

Om een tegemoetkoming of een andere vorm van ondersteuning te kunnen krijgen, moet je handicap erkend worden en moet je voldoen aan de voorwaarden. 

Attest erkenning van de handicap 

Wij zorgen voor de erkenning van je handicap. Je krijgt dan een attest waarmee je recht hebt op sociale voordelen bij ons en bij andere organisaties. 

Tegemoetkomingen 

Als we je handicap erkennen en je aan de voorwaarden voldoet, krijg je van ons een tegemoetkoming. Je krijgt dan elke maand geld op je rekening gestort. 

Dit zijn de soorten tegemoetkomingen en de voorwaarden: 

De inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) 

  • je krijgt deze tegemoetkoming als je door je handicap niet of minder kan werken 
  • Je bent tussen 18 en 65 jaar oud. 
  • Je kunt door je handicap niet of minder werken. 

De integratietegemoetkoming (IT) 

  • Je krijgt deze tegemoetkoming als je door je handicap niet of minder in staat bent om de dingen te doen die nodig zijn in je dagelijkse leven (bijvoorbeeld: kan je nog poetsen, jezelf wassen, eten maken, je verplaatsen, enzovoort) 
  • Je bent tussen 18 en 65 jaar oud. 
  • Je vindt het moeilijk om dagelijkse activiteiten uit te voeren zoals koken, eten, wassen en poetsen.  

Hoeveel geld je krijgt, hangt af van hoeveel geld je nog verdient. Als je veel geld verdient, kun je deze tegemoetkomingen niet krijgen. 

Opgelet! Een tegemoetkoming voor een handicap is niet hetzelfde als een invaliditeitsuitkering. Deze uitkering krijg je als je arbeidsongeschikt bent. Dat wil zeggen dat je niet kan werken door een beroepsziekte of arbeidsongeval. Een invaliditeitsuitkering krijg je van een andere organisatie: het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). 

Parkeerkaart en verminderingskaart openbaar vervoer 

Is het door je handicap moeilijk om je te verplaatsen? Dan heb je misschien recht hebt op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Voor blinden en slechtzienden is er ook een verminderingskaart voor het openbaar vervoer.

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven