European Disability Card

Laatst bijgewerkt: 4/06/2024

Wat is de European Disability Card (EDC)?

De European Disability Card is een kaart die je kunt gebruiken wanneer je deelneemt aan cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Ga je naar de bioscoop, een pretpark, het theater, een sportwedstrijd of een museum? Dan kun je met deze kaart rekenen op allerlei voordelen.  

Welke voordelen je krijgt, hangt af van de partner die de kaart aanvaardt. Bekijk daarom voordat je vertrekt de website van de European Disability Card, raadpleeg de sociale media of reclame van de plaats die je bezoekt, of neem contact op met de partner zelf.  

Omdat de European Disability Card een Europees project is, kun je de kaart niet alleen in België, maar ook in Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië gebruiken. 

Wie kan de EDC aanvragen?

Je kunt de kaart aanvragen als je erkend bent door, of hulp krijgt van, een instelling bevoegd voor personen met een handicap. Ook kinderen die een zorgtoeslag krijgen, hebben recht op een European Disability Card. 

De vijf Belgische instellingen zijn: 

Je vraagt de kaart aan bij de instelling waarbij je erkend bent. Op de website van de European Disability Card lees je hoe je per instelling de kaart aanvraagt.

Hoe vraag je de European Disability Card aan?

Sinds 1 januari 2024 is de werkwijze voor het uitreiken en de verlenging van de European Disability Card (EDC) gewijzigd

  • Als je een erkenning van je handicap hebt gekregen na 1 januari 2024, ontvang je je EDC automatisch.
  • Heb je een erkende handicap, goedgekeurd vóór 1 januari 2O24 en je hebt nog geen EDC, dan moet je je kaart wel nog aanvragen.

Een vernieuwing van je EDC gebeurt sinds 1 januari ook automatisch.

Lees op de site www.eudisabilitycard.be wat dat betekent voor jou, in functie van je situatie

Meer weten?

Voor meer informatie over de European Disability Card kun je op deze pagina’s terecht:

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven