Verandering van je zelfredzaamheid of verdienvermogen

Laatst bijgewerkt: 5/02/2024

Makkelijk te lezen versie


Wat moet je doen als we je handicap al hebben beoordeeld, maar je zelfredzaamheid of verdienvermogen veranderd is? Dat hangt af van je persoonlijke situatie.

Is je gezondheidstoestand verslechterd?

Als je gezondheid verslechtert, kun je een nieuwe aanvraag indienen. We zullen je aanvraag dan opnieuw behandelen. 

Opgelet! Een slechtere gezondheid wil niet automatisch zeggen dat je een hogere tegemoetkoming krijgt. Soms zal je tegemoetkoming zelfs dalen (bv. als je inkomsten hoger zijn). Voor je een nieuwe aanvraag indient, raden we je aan om een sociaal werker in je buurt te contacteren en te vragen of het zin heeft om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Is je gezondheidstoestand verbeterd?

Als je gezondheid verbetert, ben je verplicht om dat aan ons te laten weten. Ook als er iets verandert in je persoonlijke situatie (bv. inkomen, adres, gezin …) moet je dat aan ons laten weten.  

Als je ons binnen de drie maanden op de hoogte brengt van een verandering, dan nemen we een nieuwe beslissing die ingaat op de eerste dag van de maand nadat je ons op de hoogte hebt gebracht. Als je ons niet of niet binnen de drie maanden op de hoogte brengt, dan nemen we een nieuwe beslissing die ingaat vanaf de eerste dag van de verandering. Het kan dan zijn dat je ons geld moet terugbetalen (een terugvordering). 

Contacteer een sociaal werker in je buurt om je situatie te bespreken.

Meer weten?

Voor meer informatie over specifieke onderwerpen kun je terecht op deze pagina’s:  

Heb je nog andere vragen?

Vind je niet wat je zoekt op deze website? Of heb je een vraag over je persoonlijk dossier? Neem dan contact met ons op.

Naar boven